tuinman-in-boomgaard.jpg
Terug

14 augustus 2023

Elektronische PWA-cheques zullen beschikbaar zijn vanaf 1 september 2023.

Zoals u weet, bieden we u nieuwe digitale hulpmiddelen om het PWA-middel te moderniseren en te verbeteren.

Sinds begin juli heeft u de mogelijkheid gehad om uw nieuwe online portaal te ontdekken en te verkennen. Het verheugt ons te kunnen aankondigen dat vanaf 1 september elektronische PWA-cheques beschikbaar zullen zijn.

Vanaf deze datum kunnen gebruikers elektronische PWA-cheques bestellen. Dit betekent dat u de extra inkomsten die overeenkomen met uw uitkeringen zult kunnen ontvangen met beide chequeformaten, afhankelijk van de keuze van de gebruiker. De gebruiker zal u moeten raadplegen, want u moet toegang hebben tot het internet (via een tablet, smartphone, computer, enz.) en een e-mailadres om dit systeem te kunnen gebruiken.

Gebruik elektronische cheques voor uw prestaties door deze stappen te volgen

 1. Maak afspraken met uw gebruiker over het gezamenlijk gebruik van elektronische cheques;
 2. Registreer uw gebruiker via uw portaal;
 3. Voordat u uw prestatie uitvoert, creëert u de prestatie in uw online portaal. U kunt uw dienst nog wijzigen zolang deze niet is gevalideerd door de gebruiker;
 4. Als de gebruiker uw prestatie niet valideert, wordt deze automatisch gevalideerd (na 7 dagen voor natuurlijke personen en 14 dagen voor rechtspersonen);
 5. Zodra de prestatie is gevalideerd, kan deze niet meer worden gewijzigd of geannuleerd.

We nodigen u uit om onze artikelen te raadplegen waarin wordt uitgelegd hoe u uw portaal kunt gebruiken voor uw elektronische prestaties.

Let op: Als de gebruiker niet over voldoende elektronische cheques beschikt, wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Als u wilt, kunt u uw prestatie toch uitvoeren. De volgende keer dat de gebruiker een bestelling plaatst, worden de cheques automatisch voor u gereserveerd.

Hoe moet u het ALE 4 formulier invullen en opsturen?

Er verandert niets, u zult één ALE 4 formulier moeten gebruiken dat alle gewerkte uren over een periode van één maand zal bevatten voor zowel papieren als elektronische cheques.

Concreet op het einde van de maand:

 • Voor prestaties die uitsluitend met papieren cheques worden vergoed, verandert er niets: u dient de ALE 4 samen met de papieren cheques in bij uw betaalorganisme of OCMW;
 • Voor prestaties die uitsluitend met elektronische cheques worden uitbetaald: u levert uw ALE 4 in bij uw betaalorganisme of OCMW (dat over de betalingsgegevens van uw elektronische cheques beschikt);
 • Voor prestaties die vergoed worden met papieren en elektronische cheques: u overhandigt de ALE 4 samen met de papieren cheques aan uw betaalorganisme of OCMW (die zal beschikken over de betalingsinformatie met betrekking tot uw elektronische cheques).

Tips:

 • Zorg ervoor dat u al uw prestaties ( papieren en elektronische) op tijd invoert in uw portaal;
 • Download de lijst met ingevoerde prestaties aan het einde van de maand om te controleren of uw ALE 4 volledig is.

Ontdek de voordelen van elektronische cheques

 • Elektronische en papieren cheques kunnen worden gebruikt;
 • Geen risico op verlies of diefstal;
 • U hoeft geen elektronische cheques naar uw betaalorganisme of OCMW te sturen. Die ontvangt al het nodige automatisch.

De uiteindelijke keuze van het medium van de cheque ligt bij de gebruiker, die in overleg met u kan beslissen om op een vereenvoudigde manier van het ene naar het andere medium over te stappen.
Om u te helpen bij de overstap, hebben we een aantal informatieve brochures opgesteld, die verkrijgbaar zijn bij uw plaatselijke PWA, waar u ook alle informatie kunt krijgen die u nodig hebt. Artikelen over het portaal en elektronische cheques zijn te vinden op de PWA-website.

De introductie van elektronische cheques is een belangrijke verandering. We begrijpen dat deze verandering vragen en zorgen kan oproepen en daarom staat ons team klaar om al uw vragen te beantwoorden en u de juiste ondersteuning te bieden.

Krijg hulp

Vind u niet wat u zoekt?

Andere vragen? Neem contact met ons op via